زايكم يا جماعة كل عام انتم بخير الامة الاسلامية بخير انا نزلت بوست دي سنه فات بس بدون الصورة ماما عملت الشربوت انا صورتها لكم عشان مره دي تشوف بالصورة انا ابي كانت طلبت من صورة هذه صورة ان شاء الله تعجبكم
الشربوت مشروب سوداني خاص لعيد الاضحى المبارك
السودان بلد غني بالعادات والتقاليد المتوارث ورغم تغير الكثير من المفاهيم والنواحي الاقتصادية الا أن هنالك كثير من العادات والتقاليد لاتزال راسخة ولا زالت تمارس في كثير من المناسبات
وتعلمنا من سابق عهدنا الكثير جدا في كثير من الأمور فيما يختص بالعادات والتقاليد السودانية ، ولكن هنالك عادة أكاد اجزم أنها أصبحت أكثر من مهمة , وهي عادة اعداد مشروب ( الشربوت ) أكدت انها من العادات التقليدية المهمة جدا وتمارس في عيد الأضحى المبارك بصورة دائمة ونحن مقبولون على عيد الاضحى المبارك الذى تبقى له أقل من شهر لذلك قمت بشرح تفاصيل ومكوناته وطريقة اعداده وهو يتكون من :.
البلح، الجنزبيل ، القرفة ، الآبهان (هيل)،قليل من الخميرة
ويقوم أحد أفراد العائلة وهي فى الغالب أو الام ولابد ان يكون لديها خبرة كافية في كيفية العمل والتركيبة والعلم التام بمحتويات الشربوت وكمياته ويبدأ العمل عليه قبل فترة طويلة قبل حلول العيد نسبة لانه يحتاج إلي هذه الفترة حتي يصبح مستساغ للشراب ، وقد تختلف الفترة من مجتمع الى اخر ، وهنالك اسر تهتم بأمر الشربوت أكثر من اهتمامها بخروف الضحية ، لانه يعتبر من اولوياتهم وعادة سودانية اجتماعية في كل أغلب البيوت في السودان ، ولا يستطيعون التخلي عنها ابدا
يصنع الشربوت في إناء كبير حتى تصبح كميته كبيرة للحد البعيد ويمكث معهم اطول فترة ممكنة بعد انتهاء فتراته المحددة داخل الإناء وغالبا ما تكون
ثلاثة ايام على الاقل ،، بعد ذلك يكون جاهزا للشراب ، ولكن اود ان انبه الى انه لو مكث اكثر من ثلاث ايام أو اكثر فهنا يصبح مخمورا تماما ولا يمكن شرابه لانه دخل في إطار المحرمات لانه قد يدخلك في طور فقدان الوعي ، ولكن يبقى السؤال هل سيصبح الشربوت عادة سودانية تمارس بصورة سنوية في عيد الاضحى المبارك.
ولكن رغم وجود مشروب البيبسي وغيره من المشروبات الا ان كثير من الاسر السودانية تصر أن يكون مشروب (الشربوت) هو الاساس خصوصا في عيد الاضحى المبارك لما يتميز به من نكهة وسرعة هضمه للحوم رغم أن البعض يحاول أن يصبغ عليه نوع من التحريم رغم أنه غير مسكر اذا ما صنع بالطريقة المعروفة وفي الفترة الزمنية المحددة .
وتعلمنا من سابق عهدنا الكثير جدا في كثير من الأمور فيما يختص بالعادات والتقاليد السودانية ، ولكن هنالك عادة أكاد اجزم أنها أصبحت أكثر من مهمة , وهي عادة اعداد مشروب ( الشربوت ) أكدت انها من العادات التقليدية المهمة جدا وتمارس في عيد الأضحى المبارك بصورة دائمة ونحن مقبولون على عيد الاضحى المبارك الذى تبقى له أقل من شهر لذلك قمت بشرح تفاصيل ومكوناته وطريقة اعداده وهو يتكون من :.
البلح، الجنزبيل ، القرفة ، الآبهان (هيل)،قليل من الخميرة
ويقوم أحد أفراد العائلة وهي فى الغالب أو الام ولابد ان يكون لديها خبرة كافية في كيفية العمل والتركيبة والعلم التام بمحتويات الشربوت وكمياته ويبدأ العمل عليه قبل فترة طويلة قبل حلول العيد نسبة لانه يحتاج إلي هذه الفترة حتي يصبح مستساغ للشراب ، وقد تختلف الفترة من مجتمع الى اخر ، وهنالك اسر تهتم بأمر الشربوت أكثر من اهتمامها بخروف الضحية ، لانه يعتبر من اولوياتهم وعادة سودانية اجتماعية في كل أغلب البيوت في السودان ، ولا يستطيعون التخلي عنها ابدا
يصنع الشربوت في إناء كبير حتى تصبح كميته كبيرة للحد البعيد ويمكث معهم اطول فترة ممكنة بعد انتهاء فتراته المحددة داخل الإناء وغالبا ما تكون
ثلاثة ايام على الاقل ،، بعد ذلك يكون جاهزا للشراب ، ولكن اود ان انبه الى انه لو مكث اكثر من ثلاث ايام أو اكثر فهنا يصبح مخمورا تماما ولا يمكن شرابه لانه دخل في إطار المحرمات لانه قد يدخلك في طور فقدان الوعي ، ولكن يبقى السؤال هل سيصبح الشربوت عادة سودانية تمارس بصورة سنوية في عيد الاضحى المبارك.
ولكن رغم وجود مشروب البيبسي وغيره من المشروبات الا ان كثير من الاسر السودانية تصر أن يكون مشروب (الشربوت) هو الاساس خصوصا في عيد الاضحى المبارك لما يتميز به من نكهة وسرعة هضمه للحوم رغم أن البعض يحاول أن يصبغ عليه نوع من التحريم رغم أنه غير مسكر اذا ما صنع بالطريقة المعروفة وفي الفترة الزمنية المحددة .
بس انا مش بحب هذا العصير علي حسب الناس بقول جميل
37 التعليقات:
هههههههههههه
يعنى بتوصفيه و مش بتحبية؟؟؟؟
كل سنة و انتى طيبة
و النبى اديني ازازتين بعد 4 ايام
هههههههههههه
يمكن الفرسة تروح بالشربوت
ههههههههههه
كوووووووووووووووووووول سنة وانتي يااجمل سوما بخير
هقرا بئا وارد
عاااااااااااااااااااااااا
ايه كل الخليط دا
لالالالا كويس انك موش بتحبيه
كنت هزحل منك خالث
كل سنة وانتي طيبه ياقمرايا
بوسه كبيره بئا
امممممممممممممممممممموه
عسى كل ايامكم عيد :)
الصراحه شكلوه مايشجعش!!
(`'·.¸*¤* ¸.·'´) ¸.·'´)
♥*** happy feast ***♥
(¸.·'´ (¸.·'´*¤* `'·.¸) `'·.¸)
*************************
وكما قال الشاعر الشربوتى
كل سنه وانتى طيبه
وبالف صحه وسلامه يا رب
كل عام وانتى طيبة وعيد مبارك عليكى وعلى الامة الاسلامية يا رب
تحياتى
كل سنه وانتى طيبه
واسرتك الكريمه بخير
تسلم ايد ماما
كل سنة وانتي و كل السدان بخير
وبالهنا و الشفا الشربوت
تحياتي
كل سنه و انتى طيبه و بالشربوت متهنيه و مرويه
طيب هاتى شويه:))
كل سنه وانتى طيبه
وبما أنك مش بتحبيه
فأنا بالتالي مش ححاول أجربه أو أسأل عنه ههههههههه
كل سنه وأنتي طيبه يا سميه
وكل أهلنا في السودان بخير وصحه وسعاده
السلام عليكم اولا اسمحيلى بالمرور وكل عام وانت بخير وعلى طول تعملو شربات
اذيك يا حبيبتى
كوووووول سنة وانتى طيبه
متشككرة على اهتمامتك انا كويسه مش تقلقى عليا
بحبك اووووووووووووووى
انا عملت بوست جديد
عموم نقع البلح والجنزبيل والقرفه
التلاته ريحتهم حلوة جدا
وطعمهم مميز وعلى فكرة هو أكيد فعلا طعمه حلو
شيلى لى قزازة
كل سنه وانت طيبه
ماشى
كل سنة وانت طيبة
وكل ناس وليها عاداتها
كل سنة وانتى طيبة
وعيد سعيد على اهل السودان
وكل شربوت وانتى سعيدة
تحياتى
واحدة مفروسة
اها بسمع ناس بعملوا زي شوفت برضو طريقه في النت
انتي ناويه شكلي عايزه تسكري هههههههه
اهتنوم اهتنسي فرسه
كيــــــــــــارا
انتي طيبه ياقمرههههههه حمداللهمش بحببس ناس بتحبوا مش اهزحلق هههه
شكرا علي بوسه
اقصوصه
هلاهلا منوره مدونتي يارب تكون ايامنا عيد :كل سنه وانتي طيبة
كيكى عوووووو
هلاهلا منورة مدونتي
مش عارفه بس ناس من مصر من فلسطين بحبوا ممكن طعموا يكون لذيذ بصراحه انا مش عارفه
كل سنه وانتي طيبة
The illusionist
هلا منوره مدونتي
انت بخير ربنا يعطيك العافية
Blogger well هلا منوره مدونتي انت طيب امة الاسلاميه بخير مشكور علي مرورك
عاشقه الرومانسيه انتي طيبه ياقمر منوره مدوننتي فعلا تسلم يد ماما الك بقول بتعملوا لذيذه
tarek momen
انت طيب مصر كل بخير تفضل معناه شربوت
مشكور علي مرورك في مدونتي
صيدلانيه طالعه نازله
انتي طيبه ياقمره تسلمي طبعا انا مش بحبوا
blue-wave
تفضل علي طول لو اعرفه مكانك كنت وصلتوا اليك
وانت طيب امة الاسلاميه بخير
ahmed_
حمدالله علي سلامه منور مدونه
انا مش بحبوا بس ناس بقول رهيب
انت طيب اهل مصر بخير
كلمة صدق
انت بخير لا بس في العيد الاضحي فقط
منور مدونتي ياريت ماتكون اخر زيارة
الأحــــــ إيناس ــــــزان
هلاهلاهلاهلا فين انتي ياحميلة
وانتي طيبه داه واجب لازم اسال عليكي
انا كمان بحبك اوي
صفــــــاء
بصراحه انا مش عارفه طعمه زي بس بقول جميل جدا
انتي طيبه منورة مدونه
عابرة السبيل = ام بقلظ باشا
انتي طيبه اهلك كلهم يكون بخير
منوره مدونتي
همس الاحباب
انت طيب شو ليه وصلت متاخره
هههههه
مش قولت لك مش تاخر علي الحصة ههههههه
طيب شوفنا الصور
عايزين ندوق بقى
ممكن ادوق مع مفروسة بعد اربع ايام هههههههههههههه
كل عيد و انتى بخير و السودان كلها بخير
المكرمة عاشقة القمر ... يشرفني أن أعلق على أول مدونة لفتاة عربية من السودان الشقيق ... وقد أسعدني ماطالعته في مدونتك ... وأنا ـ وأعوذ بالله تعالى من قولة أنا ـ ممّن يتابع عطاء المثقفين السودانيين ، وتدوينك لتنوير مجتمعك ونشر ثقافة أهلنا في السودان دور أصيل قلما يمارسه أحد .
بوركت خطواتك .
قوس قزح
منورة مدونتي كل سنه وانتي طيبه
يلا تعالي السودان اهذوقي طعم شربوت هي طلع فرسه انتي طلعي ايه بقي هههههه
يلا سكروا نشوفكم تعمل ايه
انتي طيبه بجد فرحتني بازيرتك
تركي الغامدي
هلاهلا منورة مدونتي لي شرف ان تزور مدونتي
كل سنه انت طيب اهل السعوديه بخير
إرسال تعليق