السودان بلد غني بالعادات والتقاليد المتوارثه ورغم تغير الكثير من المفاهيم والنواحي الاقتصادية الا أن هنالك كثير من العادات والتقاليد لاتزال راسخة ولا زالت تمارس في كثير من المناسبات
وتعلمنا من سابق عهدنا الكثير جدا في كثير من الأمور فيما يختص بالعادات والتقاليد السودانية ، ولكن هنالك عادة أكاد اجزم أنها أصبحت أكثر من مهمة , وهي عادة اعداد مشروب ( الشربوت ) أكدت انها من العادات التقليدية المهمة جدا وتمارس في عيد الأضحى المبارك بصورة دائمة ونحن مقبلون على عيد الاضحى المبارك الذى تبقى له أقل من شهر لذلك قمت بشرح تفاصيل ومكوناته وطريقة اعداده وهو يتكون من :.
البلح، الجنزبيل ، القرفة ، الهبهان ،قليل من الخميرة
ويقوم أحد أفراد العائلة وهي فى الغالب (الحبوبة) أو الام ولابد ان يكون لديها خبرة كافية في كيفية العمل والتركيبة والعلم التام بمحتويات الشربوت وكمياته ويبدأ العمل عليه قبل فترة طويلة قبل حلول العيد نسبة لانه يحتاج إلي هذه الفترة حتي يصبح مستساغ للشراب ، وقد تختلف الفترة من مجتمع الى اخر ، وهنالك اسر تهتم بأمر الشربوت أكثر من اهتمامها بخروف الضحية ، لانه يعتبر من اولوياتهم وعادة سودانية اجتماعية في كل أغلب البيوت في السودان ، ولا يستطيعون التخلي عنها ابدا
يصنع الشربوت في إناء كبير حتى تصبح كميته كبيرة للحد البعيد ويمكث معهم اطول فترة ممكنة بعد انتهاء فتراته المحددة داخل الإناء وغالبا ما تكون
ثلاثة ايام على الاقل ،، بعد ذلك يكون جاهزا للشراب ، ولكن اود ان انبه الى انه لو مكث اكثر من ثلاث ايام أو اكثر فهنا يصبح مخمورا تماما ولا يمكن شرابه لانه دخل في إطار المحرمات لانه قد يدخلك في طور فقدان الوعي ، ولكن يبقى السؤال هل سيصبح الشربوت عادة سودانية تمارس بصورة سنوية في عيد الاضحى المبارك.
ولكن رغم وجود مشروب البيبسي وغيره من المشروبات الا ان كثير من الاسر السودانية تصر أن يكون مشروب (الشربوت) هو الاساس خصوصا في عيد الاضحى المبارك لما يتميز به من نكهة وسرعة هضمه للحوم رغم أن البعض يحاول أن يصبغ عليه نوع من التحريم رغم أنه غير مسكر اذا ما صنع بالطريقة المعروفة وفي الفترة الزمنية المحددة .
وتعلمنا من سابق عهدنا الكثير جدا في كثير من الأمور فيما يختص بالعادات والتقاليد السودانية ، ولكن هنالك عادة أكاد اجزم أنها أصبحت أكثر من مهمة , وهي عادة اعداد مشروب ( الشربوت ) أكدت انها من العادات التقليدية المهمة جدا وتمارس في عيد الأضحى المبارك بصورة دائمة ونحن مقبلون على عيد الاضحى المبارك الذى تبقى له أقل من شهر لذلك قمت بشرح تفاصيل ومكوناته وطريقة اعداده وهو يتكون من :.
البلح، الجنزبيل ، القرفة ، الهبهان ،قليل من الخميرة
ويقوم أحد أفراد العائلة وهي فى الغالب (الحبوبة) أو الام ولابد ان يكون لديها خبرة كافية في كيفية العمل والتركيبة والعلم التام بمحتويات الشربوت وكمياته ويبدأ العمل عليه قبل فترة طويلة قبل حلول العيد نسبة لانه يحتاج إلي هذه الفترة حتي يصبح مستساغ للشراب ، وقد تختلف الفترة من مجتمع الى اخر ، وهنالك اسر تهتم بأمر الشربوت أكثر من اهتمامها بخروف الضحية ، لانه يعتبر من اولوياتهم وعادة سودانية اجتماعية في كل أغلب البيوت في السودان ، ولا يستطيعون التخلي عنها ابدا
يصنع الشربوت في إناء كبير حتى تصبح كميته كبيرة للحد البعيد ويمكث معهم اطول فترة ممكنة بعد انتهاء فتراته المحددة داخل الإناء وغالبا ما تكون
ثلاثة ايام على الاقل ،، بعد ذلك يكون جاهزا للشراب ، ولكن اود ان انبه الى انه لو مكث اكثر من ثلاث ايام أو اكثر فهنا يصبح مخمورا تماما ولا يمكن شرابه لانه دخل في إطار المحرمات لانه قد يدخلك في طور فقدان الوعي ، ولكن يبقى السؤال هل سيصبح الشربوت عادة سودانية تمارس بصورة سنوية في عيد الاضحى المبارك.
ولكن رغم وجود مشروب البيبسي وغيره من المشروبات الا ان كثير من الاسر السودانية تصر أن يكون مشروب (الشربوت) هو الاساس خصوصا في عيد الاضحى المبارك لما يتميز به من نكهة وسرعة هضمه للحوم رغم أن البعض يحاول أن يصبغ عليه نوع من التحريم رغم أنه غير مسكر اذا ما صنع بالطريقة المعروفة وفي الفترة الزمنية المحددة .
بس انا مش بحب هذا العصير الكل بشرب العصير ماعداء انا
18 التعليقات:
كل سنه وانتى طيبه يا قمر
بس كنتى هاتى شكله فى كوبايه حتى نشوفه
عيد سعيد عليكم جميعا يا رب
امممممممممممم هو انا مش عارفه هو في مشروب عندنا اسمه شربات انا مش جربته ولا شفته بس هو انتي تقصدي ده ولا حاجه تانيه
بس زي ماقالت ابي كنتي صورتيه عشان نشوفه
كل سنه وانتي طيبه ياقمر
الشربوت ده دلع شربات هههههههه
مش عارفة بجد:)
عموما كل سنة وانتى طيبة :)
وابقى هاتى شربوت نشوفه ونتعرف عليه:)
كل سنة وانتي طيبة أما بقى بالنسبة للشربوت فشكله كده مشروب حلو،احنا عندنا شربات زي ما قالت مولان...كل سنة وانتي طيبة وعيد سعيد عليكي يارب وعيد ميلاد سعيد كمان :)
تحياتي
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
ما اجمل المشروبات السودانية
الا اني لم استسيغ الحامض حلو..
وماذا عن مشروب العرديب ؟ اسمع عنه ولم اشربه ..
بس حاولو تحللو الشربوت لان ثلاث ايام تكفي للتخمر وان لم يظهر السكر على من يشربه فقد تكون به نسبة من الكحول ولو قليلة لا تسكر وهنا يكون حرام شربه ..
وكل عام وانتم بخير بحلول عيد الأضحى المبارك
كل عام وانتم على صعيد عرفات
كل عام وانتم من الحجيج
كل عام وانتم من الملبين
كل عام وانتم من المكبرين
كل عام وانتم من المهللين
كل عام وانتم مغفور لكم
كل عام وأنتي حرة يا أمتي
......أخوكم سعيد
~*§¦§ Appy §¦§*~
وانتي طيبه
والله مش لقيت الصوره بس اهعود في العيد
نزل ليك الصورة
مولان يقول
لا مش شربات عندك مكونات ممكن تعمليها ياقمر
princess
ههههههههههههههههههههههههه
والله انتي عسل منقط هههههههههه لا يانتي طريقة عندك ممكن تعمليها هههههههههههه
Purplewaves
وانتي طيبه وعيد ميلاد سعيد كمان انتي ام والله بجد انا مش بشربوا بس بقول حلو جدا
جنّي
عليكم السلام
والله انا مش بشربوا مش عارفه حامض او حلو لكن بقول حلو العرديب ايضا حامض بس ايضا مش بشربوا ههههههههه
ام بالنسبه الشربوات احنا مش بنعمل ثلاث ايام بس يوم اويومين واحد بنعمل بوهارت واحدبدون بوهارات
انا مريحه نفسي خالصه لاحرم ولا حلال ههههههههههه
طب افهم من كده انك هتشربينى المشروب ده لما انزل السودان
عارفه ماما لو هنا كنت سالتها وكانت قالتلى معلومات اكتر كمان منك يا سومه
حيث انها عشر سنيين خبره فى السودان
بس كل ما اجيبلها سيرة السودان تدمع ليه مش عارفه
بس عارفه انا بعد وفاة بابا بقيت برضه كل ما اسمع سيرتها ادمع وده من حبى لبابا ولانه كان بيحب السودان جدا
الله يرحمها ايام
ويرحمك يا بابا
انااا جييييييت
كل سنة وانتي طيبة يا قمره
حلو الشربوت ده (:
عيد سعيد عليكم يارب
والسنة الجايه تجي تقضيه معانافي مصر
عيد سعيد
شربوت وبيفقد الوعى
هههههه
لا يا ستى الله الغنى
كل سنة وانتى طيبة
وعيد سعيد عليكى وعلى كل احبائك
تحياتى
من عيوني حتي لو مش في العيد اهعملوا ليكي
mahasen saber
خالص انا تاني مش اهكتب عن السودان بلاش دموع
زهرة الجنة
انتي طيبه
بس جيت متأخر اوي بس تنورين في اي وقت لاتجي انتي ياختي عن تشربي الشربوت
اه والله بفقد وعي هههههههههه بس انا مريحه ا نفسي مش بشربوا هههههههههههههه
إرسال تعليق